neděle 4. prosince 2011

Soustředění, koncentrace

Dnešní doba přináší obrovské možnosti, pokud jde o přístup k informacím. Nejen že k nim máme přístup, ony se na nás hrnou a valí ze všech stran, televize, noviny, knihy, internet, informace od ostatní lidí. naším problémem nebývá dostatek informací, spíš naopak, jejich záplava, přebytek, přetlak.
některé informace můžeme s klidem a bez výčitek svědomí ignorovat (výsledky sportovních zápasů jsou konkrétně pro můj život zcela zbytečné)  a také to děláme. Pak jsou informace naprosto nezbytné, o kterých víme zcela jistě, že je potřebujeme. Třeba televizní program na příští týden. To je tak cenná informace, že za ni neváháme zaplatit několik korun za časopis. Jenže těch veledůležitých informací není tolik.
Nejvíc je těch informací, které jsou někde mezi. Nejsou úplně zbytečné, ale taky je nepotřebujeme teď hned a bezprostředně. Zdají se nám užitečné, rádi bychom si je nějak uchovali pro případné pozdější využití. Knížka, kterou chci přečíst, informace o nové restauraci, kam bych se ráda podívala, web o timemanagementu se spoustou zajímavostí. O emailové schránce, kde má řada z nás spoustu emailů s informacemi od přátel, kolegů, šéfů, ani nemluvím. Pak je tu telefon, který je obtížný svým zvoněním a tím, že se nás neptá, co zrovna děláme a dožaduje se pozornosti. Lidé kolem nás taky rádi zahrnují informacemi, my bychom si rádi pamatovali, co říkají, ale ne vždy se to daří.
Všechny tyhle věci nás zbavují možnosti se soustředit. Nejen že je to neustálý proud informací směrem k nám, ale jsme na to už tak navyklí, že když máme možnost být v klidu (třeba teď, když bez připojení k internetu píšu tento článek), najednou nám něco chybí. Už jsme tomu klidu odvykli. Tak dlouho jsme se snažili zvládnout ruch a mumraj, až jsme se odnaučili zvládat klid. Chybí nám schopnost soustředění. Vyrušují nás naše vlastní myšlenky, které jakoby se snažili zaplnit to prázdné místo v naší hlavě.
Soustředění je ale tím kouzlem, které z nás může udělat produktivnějšího člověka. Když pracujete soustředěně, zvládnete stejnou práci za daleko kratší čas a budete z ní mít i lepší pocit. Budete mít lepší pocit ze sebe sama, ze své schopnosti tu práci zvládnout. Je to možná nezvyk, možná se nám to moc nedaří.
Dobrá zpráva je, že i s tím se dá něco dělat. Soustředění je stejná schopnost a dovednost, jako všechny ostatní a dá se trénovat a zlepšovat. Bez ohledu na to, jak dlouho předtím jsme ji nechávali zakrňovat. Chce to vytvořit si podmínky, kdy nás bude rušit co nejméně věcí a pustit se do práce/učení. Myšlenky budou utíkat pryč, to je jejich přirozená vlastnost, tak je prostě vždycky zase vrátíme zpět k tomu, na co jsme se rozhodli soustředit. Může to trvat hodiny nebo dny, možná i déle, ale pak se to stane zvykem a půjde to snáz. A je to změna, která se v našem životě rozhodně projeví pozitivně.

Žádné komentáře:

Okomentovat