sobota 31. prosince 2011

Novoroční předsevzetí 3 – pohyb pro zdraví

Kolikrát už jsme to slyšeli a kolikrát už jsme si to sami říkali: potřebujeme se víc hýbat, hodně sedíme a našim tělům to vůbec nesvědčí. Už jen půlhodinka tělesného pohybu denně by nám velmi prospěla, ale většinou říkáme, že na to není čas. Možná je to otázka spíš priorit než času. Prostě myslíme na jiné věci a na pohyb si vzpomeneme jen tehdy, když nás naše tělo bolestí upozorní, že se o něj špatně staráme. Co takhle zkusit do svého denního režimu zakomponovat pohyb tak, aby se stal zvykem a součástí našich navyklých činností?

1.       Protáhnout se ráno ještě v posteli. Stačí minuta nebo dvě ve chvíli, kdy jsme ještě pod peřinou a strašně moc se nám nechce ven.

2.       Ranní rozcvička Ranní rozcvičku máme zafixovanou jako něco velmi užitečného a žádoucího, co je ale nad naše síly. Možná že po tom ranním protažení může následovat pár dřepů, časem přidáme další a další cvik a nakonec z toho může být desetiminutové cvičení bez velkého úsilí, jen díky každodennímu zvyku.

3.       Zátěže na nohy nebo ruce. Viděla jsem to u mladých mužů. Koupí si ve sportovních potřebách speciální zátěže na kotníky nebo zápěstí. Tím, že je nosí při běžném pohybu, posilují bez toho, že by tím trávili nějaký extra čas.  Chytré řešení. Jen by se to nemělo přehánět, aby si člověk spíš ty svaly nenamohl.

4.       Přestávky v práci. Zvlášť při jednostranném zatížení, třeba u počítače, je dobré se občas protáhnout. Víme to, ale obvykle neděláme. Potřebujeme nějaký připomínač, třeba budíček v počítači nebo na mobilu, který nám to připomene.

5.       Izometrická cvičení. To jsou cvičení, kdy se nehýbeme, jen zatínáme svaly. Hodí se třeba pro posilování pánevního svalstva, což je zvlášť výhodné pro ženy. Dá se provádět i mezi lidmi, protože je to naprosto nenápadné.

6.       Chodit. Podceňujeme chůzi, přitom ta je jedním z nejzdravějších a nejpřirozenějších pohybů. Při procházce venku se navíc dobře přemýšlí nebo můžeme jít ven s příteli místo posezení v kavárně.

7.       Cvičit večer při reklamě. Je těžké vzdát se večerního pokoukání, zvlášt když dávají nás oblíbený pořad. Reklam je v televizi hrozně moc, můžeme je využít třeba k běhání na místě nebo šlapání na rotopedu. Něco jednoduchého, nad čím nemusíme dlouze přemýšlet.

8.       Udržovat záda a nohy v teple. To sice není cvičení, ale je to moje soukromé doporučení. Holá záda a bosé nohy ochlazují tělo, i když nám zrovna zima není. Časem to může přispět k bolestem zad, což se stalo právě mě. Raději nosit dlouhé triko a ponožky, než pak běhat po doktorech nebo jíst léky proti bolesti.

9.       Střídat sezení. Když už musíme hodně sedět, měli bychom si pořídit kvalitní židli. Jenže ani  tak to moc zdravé nebude. Můžeme střídat židli se sezením na velkém míči. Nehodí se to nadlouho, protože je to pro tělo namáhavé. Ale je to dobré sem tam občas vyměnit židli za míč.

1 komentář:

  1. Já jsem si také vzala takové menší novoroční předsevzětí a to takové, že se přihlásím na taneční kurzy street dancu u nás v Ostravě. Už tam chodím pěknou řádku dní a zatím to nevypadá vůbec tak, že by mě to mělo začít nějak omrzovat, takže tak :-) Přeji moc hezký den a mějte se.

    OdpovědětVymazat