neděle 18. prosince 2011

Červená

Červená má ze všech barev nejvíc energie. Připomíná oheň a upozorňuje na sebe. Všimla jsem si, že v mém okolí je několik lidí, vůdčích osobností, které mají sklon šéfovat lidem kolem sebe a ti dávají jednoznačně přednost červené. Možná je to náhoda, možná ne, spíš si myslím, že ne, protože charakter těch lidí je s charakterem červené v souladu.
Červenou považujeme za barvu lásky, červené srdce nebo červené růže, to je jasný signál. Miluju tmavě červené růže. Ani ne tak pro tu barvu lásky jako pro jejich silnou vůni.
Negativní stránka červené je agrese, afekt, silné emoce. Možná to souvisí s krví, kdo ví. Nebo s tím, že silné emoce vyvolávají zarudnutí kůže.
Pro starší, kdo ještě pamatují éru komunismu, je červená barva spojená právě s komunistickou stranou. I současná komunistická strana ji má za svou, i když už v jemnější podobě rudé růže.
Mě osobně se červená líbí jako akcent na nějakém neutrálním pozadí, třeba černobílém. I v módě je to klasika, která nikdy nestárne.
U červené většinou špatně vypadají kombinace různých červených vedle sebe. Chce to hodně citu, aby to vypadalo dobře. Kdysi jsem viděla dámu, která chtěla být dokonale sladěná. Měla oblečení v khaki barvě, k tomu červené doplňky. Kabelka, pásek, boty, výrazný lak na nehty, rtěnka. Vypadalo by to skvěle – kdyby každá ta červená nebyla úplně jiná. Takhle to vypadalo, že se neúspěšně snaží napodobit někoho, kdo měl lepší vkus.

Žádné komentáře:

Okomentovat