úterý 20. prosince 2011

Modrá

Modrá je neoblíbenější barvou na oblečení. Může to být tím, že má spoustu odstínů od světlounké ledově modré přes středně modrou až po temně modrou barvu noční oblohy. Navíc je to barva džínoviny a džíny dneska najdete skoro v každém šatníku. A je také pravda, že modrá spoustě lidí sluší a dobře se kombinuje s ostatními barvami.
Dobře vypadají i kombinace různých odstínů modré. Stačí jen vybrat odstíny, které jsou dostatečně rozdílné. Když vedle sebe dáte dvě modré, které jsou skoro stejné, ale ne úplně, obvykle to nevypadá dobře, spíš to působí tak, jako nepovedený pokus o sladění do jedné barvy. To ale platí obecně: jen výjimečně najdete případ, kdy vedle sebe svě skoro stejné, jen malinko odlišné barvy vypadají hezky. Náš mozek chce mít asi jasno: buď přesně stejné, nebo odlišné, nic mezi tím.
Modrá je chladná barva, spojujeme ji se vzduchem a vodou, což jsou všechno takové nejisté nepevné věci. Proto se moc nehodí tam, kde chce dosáhnout dojmu pevnosti a stability. Nemám ji moc ráda na kobercích, protože chci mít pocit, že chodím po pevné zemi a k tomu se modrá moc nehodí. V interiéru vůbec ji vídám málokdy. Asi je pro naše končiny dost chladná. Proto možná lidé dávají přednost teplejším barvám, jako je kávová, oranžová nebo hnědá. Ani modře natřených domů nenajdeme moc. Asi právě pro tu studenost. Z okna své dřívější kandeláře jsem viděla na modrý dům. Vedle modré oblohy a zelené zahrady kolem to vypadalo divně. Bylo to prostě už moc studené. Chtělo to spíš nějakou teplejší barvu, béžovou , kávovou, okrovou nebo světle hnědou.
Modrá vypadá divně i na talíři. Modrých jídel moc není, nejsem na ně zvyklí, takže nám připadají divná. Dokonce i plody, které se jeví jako modré – borůvky, švestky – mají jen trošinku modré na slupce, ale dužina už modrá není. Zajímalo by mě, čím se barví modré cukrovinky, třeba modrá zmrzlina. Určitě to nebude nic zdravého.
Modrá je sice krásná a oblíbená barva, ale úplně všude se přece jen nehodí.

Žádné komentáře:

Okomentovat