čtvrtek 1. prosince 2011

W - dvojité W

Dvojité W, dříve vzácné písmenko, dnes s všeobecným rozšířením internetu je velmi časté. Kolik znáte slov, ve kterých se W vyskytuje?
Wolfram, warez (taky pojem, který by bez internetu neesistovat), watt, western (což je ale taky cizí slovo). Dokonce i slovníky jsou skoupé na slova s písmenem w.
Jiné jazyky jsou na tom lépe, němčina nebo angličtina používá W normálně, nediskriminuje ho.
Zkratka www známá z internetu znamená world wide web, tedy světově rozšířená síť. Na začátku to určitě někdo vymyslel právě pro tu zajímavou zkratku ze tří W. Anglicky se tahle zkratka čte dalb jů dabl jů dabl jů. Zajímavé je, že vyslovit zkratku je delší, než vyslovit ta tři původní slova. Zkratky většinou máme proto, abychom se k cíli dostali rychleji, tady se to nějak nepovedlo.
Ony se vůbec i některé životní zkratky ukážou být značnou komplikací. Ne nadarmo se říká, že nemám dost času na to, abychom šli zkratkou. Žijeme v době, kdy každý chce všechno hned. Zkuste hledat na internetu výraz rychlé peníze nebo rychlý výdělek a dostanete hromadu výsledků. Každý chce zisk hned, zkratkou, nikomu se nechce poctiivě makat a výsledky si zasloužit. Hledáme rychlá řešení našich problémů a nechceme slyšet, že zkratky fungují jen málokdy a občas nás zavedou někam jinam, než kam jsme původně měli namířeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat