středa 21. prosince 2011

Šedá

Šedá je nejen barva, je to také synonymum pro něco, co je takové utahané, nudné, unavené a suché. Sama o sobě jen málokoho nadchne. Dokonce i když je luxusním materiálu, jako je hedvábí, tak jí prospěje, když se něčím doplní. Je ale velmi dobrým partnerem ostatním výraznějším barvám. Vedle šedé totiž můžete dát snad jakoukoliv další barvu.
Šedé oblečení si docela určitě vyžaduje doplnění nějakou výraznou nebo čistou barvou. Stačí i bílá, už i ta dokáže  z nudného oblečení vytvořit eleganci.
Šedá s červenou je neobvyklá a zajímavá. Ve společnosti tyrkysové nebo žluté také nebude vypadat nudně.
Je ovšem jedna barva, kterou bych s šedou kombinovala jen opatrně a to je hnědá. Hnědá je takovou uzemňující barvou, šedá ji svou unaveností nijak nevylepší. Celkový dojem pak může být až ušmudlaný a zanedbaný. Držela bych se pravidla, že buď odstíny šedé, nebo hnědé, ale nikdy ne dohromady.
Šedá barva kupodivu ale patří k těm slušivým. Tmavě šedá se hodí pro člověka s jemným obličejem, který vypadá v černé příliš tvrdě. Vhodná je tehdy, když nechcete nějak poutat pozornost, chcete zapadnout a nevyčnívat.
Dá se najít šedá barva v jídle? Jakousi šedou bychom mohli na jít na pohance. Moje oblíbená instantní pohanková kaše má šedou barvu, vypadá skoro přesně jako malta. (To mi samozřejmě nebrání si na ní pochutnat.) ještě mě  napadají slunečnicová semínka. Abych našla další šedivé potraviny, musela jsem se podívat do kuchařky. Objevila jsem ryby – alespoň některé mají takovou nějakou šedou nebo stříbřitou barvu. Tepelně upravené maso taky má takovou nějakou barvu nebarvu, která by se dala považovat i za šedou. No, asi to nebude barva, proč máme to maso tak rádi.

Žádné komentáře:

Okomentovat