úterý 6. prosince 2011

Příroda

Jak to ta příroda dělá? Nabízí nám stále stejné obrazy a my jsme u nich stále stejně u vytržení. Kolikrát už jsme viděli zasněženou krajinu, západ slunce nebo rozkvetlou růži a stejně vždycky znovu a znovu ten pohled obdivujeme. I když žijeme ve městě, vyhledáváme přírodu aspoň při odpočinku, o víkendu nebo o dovolené. Dokonce se snažíme přinést si kousek přírody k sobě domů. Jen stěží byste hledali byt, ve kterém nejsou pokojové květiny.
Proč má na nás příroda takový vliv? Určitě je v tom to, že jsme se milióny let v přírodě vyvíjeli a to se nedá změnit během několika málo generací.
Možná je v tom ještě něco navíc. Příroda je totiž (skoro) vždycky úspěšná. Kde jí necháme kousek místa, hned začne něco růst. Třebas jen lišejník, ale ten připraví podmínky pro další rostliny a najednou koukáme, že ze střechy zchátralého domu roste mladá břízka, popraskanou silnicí se prodírají pampelišky a po rozpadlých zdech se pne ostružiník. Všechny ty úctyhodné mohutné stromy, které kolem nás rostou, mají původ v malém semínku. Stačí vhodné podmínky a dostatek času. To, jak se po dlouhé zimě zase probouzí rostliny i zvířata. Je jedno, jak dlouhá a studená byla. Životaschopnost přírody je obdivuhodná.  Pro mě je to připomínka těch úžasných přírodních sil, které na světě fungují i přes to, jak příšerně s naší planetou zacházíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat