úterý 20. prosince 2011

Zelená

Zelená je zcela jednoznačně barvou přírody. Možná proto na nás má zelená barva uklidňující vliv. Po milióny let jsme žili obklopeni zelení a dodneška chodíme do přírody odpočívat. Přírodní scenérie se nám nikdy neokoukají. A když se řekne strana zelených, každý si myslí, že ví, co má taková politická strana ve svém programu.
Zelená je studená barva, ale ne tak studená, jako modrá. Je v protikladu s červenou a tvoří s ní ostrý kontrast. Přesto to nemusí vypadat špatně, jen je třeba obě tyto barvy správně vyvážit, tak aby červená byla jen jako akcent, zelená jí tvoří pozadí. Tak, jak je to v přírodě: červené květy nebo plody obklopené záplavou zeleného listí.
Na oblečení to až tak oblíbená barva není, i když ji poměrně často vídám v odstínech olivových a khaki. Zelená není příliš slušivá barva, hlavně ve svým výrazných odstínech. A ta svítivě chemicky zelená, kterou můžeme někdy vidět, tak ta je pro vzhled skoro toxická, dokáže člověku dodat nemocný a unavený vzhled. Velmi bych rozmyslela, než bych si ji oblékla někde poblíž obličeje (pokud tedy není jen malou součástí nějakého barevného vzoru).
Zelená nebo přesněji řečeno khaki je spojená také s vojáky, kteří tuto barvu nosí. Stejně jako zálesáci, skauti, tuláci, vandráci a další milovníci přírody. Opět se vracíme k přírodě. Zelená barva, to je v tomto případě životní názor, kterým se vyjadřuje láska k přírodě.
Zelená je příjemná i v interiéru a to právě pro to podvědomé spojení s přírodou. Proto i umělé květiny – bez ohledu na to, že jsou nepřirozené a mrtvé – dokážou zpříjemnit interiér.
Nejkrásnější zelená je pro mě tehdy, když na jaře začnou vylézat ze země první květiny a rostliny. I když nám dnes díky elektrickému světlu, televizi nebo barvám v bytě barvy přes zimu až tolik nechybí, přece jen  máme radost z toho, když po šedo-černo-bílé zimě zase přijde jaro se svými barvičkami. Nedokážu si představit, jak strašně dlouhá musela připadat zima lidem dříve, před dvěma sty nebo pěti sty lety. Několik měsíců neviděli ani kvíteček. Jakou pak museli mít radost z toho, když se na jaře objevily první malinké zelené rostlinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat