sobota 31. prosince 2011

Novoroční předsevzetí 2 – jíst zdravěji

Nabízím pár nápadů na novoroční předsevzetí, která se týkají zdravého jídla. Vyberte si z nich jen jedno, v žádném případě se nepokoušejte o všechny najednou.

1.       Snídat. Nejdůležitější jídlo dne a my na něj často ráno nemáme chuť nebo čas. Případně zhltneme něco rychle při oblékání. Když ráno nestíháte, připravte si snídani už večer do ledničky. Vstaňte o pět minut dříve, abyste ji stihli sníst.

2.       Pít čistou vodu. Jsme zvyklí na slazené nápoje a podceňujeme obyčejnou vodu. Nechutná nám, ale chuť je otázka zvyku. Když začneme s jednou malou skleničkou čisté vody denně, za čas z toho může být několik sklenic vody, díky kterým se vyhneme cukrům i jiným přísadám, které jsou ve slazených nápojích. Podobně se dá zvyknout na neslazenou kávu nebo čaj. Vím to, protože se mi to podařilo. Tímto způsobem jsem přestala sladit kávu a pak jsem se naučila pít neslazený zelený čaj, který mi zpočátku vůbec nechutnal. Trvalo mi to sice asi půl roku, ale teď už je to několik let a ten návyk pořád trvá.

3.       Každý den sníst kousek ovoce nebo zeleniny. Jablko, banán, mandarinku, mrkev nebo misku zeleninového salátu (přibližně stejný objem jako to jablko). Správně by prý těch kousků mělo být pět, včetně zeleniny v jídle, ale pokud je to pro vás moc, začněte jedním kouskem.

4.       Jíst pomalu a dobře kousat. Jednou velkou chybou, kterou dnes děláme, je, že do sebe ve spěchu naházíme něco poživatelného, případně zaženeme hlad nějakou malou sladkostí a běžíme za dalšími životními výzvami. Zkusme začít aspoň jedno jídlo denně jíst v klidu, u prostřeného stolu, pomalu a vychutnat si je.

5.       Sbírat zdravé recepty. Samozřejmě takové, které budou vám a vaší rodině chutnat. Můžete si udělat sbírku na ledničce, kde pro vás budou inspirací vždycky, když nebudete vědět, co vařit k večeeři. Můžete si je psát do sešitu. Nebo si založit blog a dělit se o ně s ostatními. Zvlášť pokud máte nějakou speciální dietu, jako je třeba bezlepková.

6.       Schovávat nezdravé jídlo a nechávat při ruce to zdravé. Když na stole leží brambůrky, nejspíš je sníte. Když tam budou oříšky nebo sušená jablka, taky je nejspíš sníte. Ukládejte tedy nezdravé dobroty někde nahoře ve špajzu, tak vysoko, aby jste tam stěží dosáhli. Když ta chuť bude hodně velká, přistrčíte si židli, jinak třeba raději sáhnete po něčem zdravějším. To naopak dávejte na snadno přístupná místa. Mísa s umytými jablky na stole nebo zeleninový salát naporcovaný v miskách v ledničce může lákat k jídlu stejně, jako pytlík chipsů.

7.       Omezit uzeniny. Je to jedna z nejhorších věcí v našem jídelníčku, zvlášť pokud jsou to ty levné. Výrobci do nich dávají spoustu náhražek a chemikálií, takže když je omezíme, prospějeme svému zdraví. Často po nich saháme tehdy, když potřebujeme rychlou a jednoduchou večeři. Když si uděláme sbírku dobrých a zdravých jídel bez uzenin (viz. bod 5), bude jednodušší je omezit.

Žádné komentáře:

Okomentovat